2017-10-24 Pressmeddelande

Tink ingår tre nya banksamarbeten och lanserar europeiskt bankerbjudande

 

SEB och nederländska ABN Amro får sällskap av Nordea, Klarna och Nordnet som kommer att använda Tinks teknik i sina mobila konsumentlösningar. Tink stänger även en ny finansieringsrunda om totalt 129 miljoner SEK och lanserar ett europeiskt erbjudande för banker.

SEB som både investerade i Tink och licenserade deras teknologi år 2016, får sällskap av Nordea, Nordnet och Klarna som även dem kommer att använda Tinks aggregeringsteknologi för att utveckla sina erbjudanden inom Personal Finance Management (PFM). Tink har tidigare även lanserat Grip, en holländsk version av sin privatekonomiapp, tillsammans med storbanken ABN Amro. Vidare har SEB, Nordea, Nordnet, ABN Amro, Creades och Sunstone sammanlagt investerat 129 miljoner SEK i Tink under den senaste investeringsrundan. Efter grundarna är Sunstone och Creades de fortsatt största finansiella investerarna och SEB den fortsatt största strategiska ägaren.

- Vår vision är att skapa finansiell lycka för våra kunder och vi är glada över att kunna fortsätta sträva efter det tillsammans med våra nya samarbetspartners. Våra nya partnerskap och investeringar är ett starkt kvitto på att vi har skapat en lösning som är attraktiv för såväl konsumenter som banker. Med investeringen kommer vi fokusera på att rulla ut vårt bankerbjudande i Europa och därmed fortsätta öka transparensen mellan konsument och bank, säger Daniel Kjellén, VD och medgrundare på Tink.

Tinks konsumentapp har sedan lanseringen 2013 hjälpt över 400 000 användare att få bättre koll på sin ekonomi. Appen ger bland annat användaren överblick över sin ekonomi och insikter baserat på dennes totala ekonomi, oavsett bank, och underlättar finansiella val genom skräddarsydda produktrekommendationer. Tink öppnar nu upp för att licensiera sin teknologi till europeiska banker som ställs inför ökade krav på öppenhet i och med EU-direktivet PSD2, som Tink har varit en tidig förespråkare för.

- Vårt samarbete med Tink har utvecklats mycket väl och nu ser vi möjlighet att fortsätta vara med och forma den framtida bankmarknaden och utveckla nya digitala verktyg som skapar nytta för våra kunder, säger Christoffer Malmer, co-head för division Företag & Privatkunder på SEB.

- Tink är en unik finansiell aggregator. Företaget hittade ett enkelt sätt att visualisera och komma ikapp med alla finansiella transaktioner. På Nordea vill vi alltid kunna erbjuda våra kunder den bästa digitala användarupplevelsen och genom det här partnerskapet tar vi ett gigantiskt steg i den ambitionen. Det gäller även när vi nu förbereder oss för PSD2, säger Topi Manner, Head of Personal Banking på Nordea

- Tink är den första investering vi gör inom ramen för Nordnet Ventures, vårt bolag för investeringar inom fintech. Vi ser på Tink som ett strategiskt initiativ som ligger i linje med vår ambition att skapa världens bästa kundupplevelse inom sparande och investeringar. Vi ska ligga i framkant och är övertygade om att detta samarbete kommer skapa mycket värde för våra kunder, säger Peter Dahlgren, vd på Nordnet.

 

Om Tink

Tink grundades i Stockholm år 2012 av Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg med målet att hjälpa folk att förstå sina pengar, göra smartare finansiella val och i slutändan skapa finansiell lycka. Bolaget har idag över 50 anställda. 2013 lanserades Tinks konsumentmobilapp som gör det enkelt att göra smartare val för privatekonomin. I appen kan användaren bland annat få information om bättre bolåneränta, flytta lån och öppna ett sparkonto med bättre sparränta. Genom att koppla samtliga bankkonton och kreditkort till Tink får användaren en helhetsbild över sin ekonomi. Sedan 2016 etablerar Tink partnerskap med banker och finansiella institutioner runtom i Europa för att ge deras kunder tillgång till Tinks teknologi. Tink samarbetar med SEB, ABN Amro, Qliro, SBAB, Collector, Nordea, Nordnet och Klarna. Tinks investerare är Creades, Sunstone Ventures, SEB, Nordea, Nordnet och ABN AmroVentures. Bolagets ordförande är Avanzas tidigare VD Nicklas Storåkers.

 

Kontakt

För mer information, vänligen kontakta:

Tink: Julia Levander, julia.levander@tink.se, 072-400 84 42

SEB: Frank Hojem, frank.hojem@seb.se, 070-763 99 47

Nordea: Claes Eliasson, claes.eliasson@nordea.com, 072-141 67 12

Nordnet: Henrik Edström, henrik.edstrom@nordnet.se, 070-421 84 66

Klarna: Annika Kristersson, annika.kristersson@klarna.com, 072-855 82 03