Vad kostar ditt kaffe dig?

 

Ofta hör vi att det är de små inköpen som lätt blir till stora summor för att vi inte har koll på dem. Många av oss har säkert köpt både en och två kaffe på 7-Eleven och inte tyckt att det är speciellt mycket pengar men om vi tittar på totalsumman på ett år på alla de köp vi gör under 50 kr blir det faktiskt en hel del pengar. Under 2013 la vi cirka 4000 kr per person på dessa småutgifter. Det är cirka 350 kr i månaden. Oftast gör vi dessa köp i matbutiker, på något ställe där det finns kaffe eller i någon snabbmatsrestaurang så som McDonald's, Max, Subway eller Burger King.

Kaffe är kanske en av de vanligaste utgifterna som det pratas om att vi kan skära ner på. Om vi tittar på kategorin fika under 50 kr hamnar vi på cirka 600 kr om året var, dvs 50 kr i månaden.

Om du vill ta reda på hur mycket du lägger på småinköp i månaden använd dig av Tinks budgetfunktion ”Sök”. Där kan du lägga in en sökning att följa utgifter som är under 50 kr genom att skriva "utgifter under 50". Tink kommer då att samla alla dessa, följa över tid och du får lätt koll på totalsumman. När du vet hur mycket pengar du lägger kan du sen bestämma dig för om kaffet är värt det eller om du hellre vill lägga pengarna på något annat.