Vad kostar din odling?

Det är trädgårdssäsong och vi lägger tid, pengar och alla gröna fingrar vi har på att få våra odlingar att växa så att det knakar. Trendrapporten Växttrender visar att det finns ett ökat intresse för att odla småskaligt och att vi gärna odla det vi själva ska äta, vilket är bra för både vår ekonomi och hälsa. För alla med trädgårdsland är det här kanske ingen konst men det kan vara lite klurigare om man bor i lägenhet. Det finns dock knep. Det fungerar till exempel väldigt bra att sätta potatis i en hink på balkongen eller att odla sina kryddor på en fönsterbräda. För att få lite koll på hur andra gör med sina trädgårdsinköp har vi på Tink  tagit fram hur vår spendering ser ut över tid och hur mycket pengar vi  lägger på växter. Grafen nedan visar när i tiden vi gör våra trädgårdsinköp och det är väldigt tydligt att maj och juni är stora trädgårdsmånader.

graf

Om vi också tittar på hur mycket vi i genomsnitt lägger per person under maj och juni är det mellan 500 - 600 kr i månaden. De trädgårdsbutiker som vi helst handlar i är Plantagen, Blomsterlandet och Granngården. Så räkna med rusning där under maj och juni.

Är du nyfiken på hur det ser ut för dig och vill jämföra dig med siffrorna ovan ser du det lätt i Tink genom att kolla på blommor & trädgårds-kategorin. Det kan kanske vara kul att se om du genom att odla lite grönsaker hemma kan spara några hundralappar på livsmedel.

Har du inte Tink kan du ladda ner appen här: App Store eller Google Play.