Säg hej till vår praktikant Filippa!

phillipa.jpg
 

Den här veckan har Tinks kommunikationsavdelning fått låna grymma praktikanten Filippa Wähl från Handelshögskolan. Nedan följer hennes alldeles egna reflektioner kring studentlivet som nyinflyttad i Stockholm – och hur man får pengarna att räcka till, förstås.

Att börja plugga innebär inte bara att man har fantastiskt roligt varvat med streckläsning – det innebär också oftast att man flyttar hemifrån, eller på annat sätt ställs inför en situation där ekonomin helt plötsligt tar en betydligt större roll i ens liv än tidigare.

Som studenter lever vi nästan alla på CSN och eventuellt någon tusenlapp extra från jobb. Men trots de snarlika förutsättningarna, finns det flera olika ekonomiska personligheter som skiljer sig åt. Till exempel har vi den där kompisen som tidigt varje månad säger att ”det är lite ont om pengar just nu”. En annan variant är den som ständigt verkar hitta nya sätt att lyxa till vardagen eller de som gärna lägger massor med pengar på utgångar, men tycker att SATS-kortet är för dyrt. De olika ekonomiska personligheterna är oändliga, trots att vi alla har samma saldo att tillgå varje månad.

Frågan är hur man på bästa sätt sparar pengar för att inte behöva gå på knäna i slutet av månaden. Extrajobb? Men då ska man också tänka på betygen. Bara äta nudlar? Men då ska man också tänka på att vara hälsosam. Promenera överallt? Ja det funkar faktiskt, om man inte bor alltför långt bort.

Men de bästa tipsen jag har fått är för det första att göra dagsbudgetar som man försöker hålla sig till (då kan man även se det som en vinst varje dag man lyckas spendera mindre än budgeten tillåter). För det andra att separera sina pengar till olika konton för olika ändamål och för det tredje att ha termosmuggen som ständig följeslagare. Genom att spara lite hela tiden kan man fortfarande leva ett studentliv där pengar för öl ses som en självklarhet att ingå i existensminimumet.

En studentbudget behöver inte vara tråkig bara för att den är liten. Med enkla sparknep och lite koll på vart pengarna försvinner kan man fortfarande ha fantastiskt roligt på de dryga 9000 kronorna som CSN erbjuder. Och se till att inte spara in på de utgifterna som ger extra mycket glädje!