Så fixar du ekonomin efter semestern

Så fixar du ekonomin efter semestern

Visst blev det en fin sommar? Och med en fin sommar kommer en hel del utgifter. Nu börjar de flesta komma tillbaka till vardagen efter semestertiderna och i vanlig ordning kan det kännas lite extra kärvt ekonomiskt. Men det är onödigt att få ångest över en tid som har varit kul - vi listar därför fem enkla knep för att få kassan i form igen inför hösten! 1. Se över kommande utgifter under hösten och sätt upp nya mål Kika vilka räkningar och andra utgifter som är på väg under följande månader och sätt upp budgetar som tar hänsyn till dessa. Gedigen planering ger lugn i sinnet!

2. Kom igång med buffertsparandet Norpade du en slant från din buffert i somras? Se till att en passande del av din månatliga inkomst går till den i höst. Att kunna täcka cirka tre månaders levnadskostnader brukar vara ett rimligt mål att sträva efter.

3. Kolla hur mycket pengar som gick till den där sommarresan Få inte panik om du överspenderade på din resa! Summera vad allt som allt kostade, kika så det inte blev några dubbeldragningar på kortet och lägg undan pengar till dess eventuella räkningar. Du hade det förmodligen toppen på semestern, men inse värdet av dina ekonomiska rutiner i vardagen.

4. Det är helt okej att säga nej! Oavsett om du planerar att gå på en väldigt strikt budget under hösten, eller om du bara känner att det blev lite för mycket av det roliga i somras, så kom ihåg att berätta det för dina vänner och din familj. Det är alltid en bra idé prata om pengar med någon och när det väl är gjort kommer det vara lättare att tacka nej till de där lite dyrare sociala sammanhangen.

5. Gå tillbaka till dina vanliga matrutiner Under en längre ledig tid är det lätt (och skönt) att få släppa på allt vad matlådor och middagsplanering heter. Små och konstanta utgifter blir dock snabbt ett slukhål i ekonomin - se till att fylla kylen och planera in mysiga höstmiddagar hemma istället!