Rik på livet med Vägen Till Frihet

 

Nedan följer en del av en serie av gästbloggsinlägg som präglas av framtidsvisioner och tankar om hur man genom att tjäna, spara eller hantera sin ekonomi på ett alternativt sätt kunna bryta sig loss från det vanliga sättet att leva. Inläggen är bloggarnas egna berättelser om hur just de gör för att uppnå ett liv med mer utrymme för sig själva, sina nära och det de älskar. Först ut är Vägen Till Frihet som idag delar med sig av sina perspektiv och vem vet, kanske du också blir inspirerad att förändra något i ditt liv, så att din framtid kan bli mer ekonomisk fri – och du blir rik på livet.

 

Vår resa ut ur ekorrhjulet

Måndag morgon, klockan ringer, dags att kliva upp ur sängen. Grus i ögonen. Släpa sig till duschen, klä på sig, äta frukost, få upp min underbara dotter så hon kommer till skolan i tid, i väg till jobbet, jobba, åka hem och fixa med mat, äta, plocka undan, slänga in en tvätt, hjälpa dottern med läxorna eller hämta från någon aktivitet, på med datorn och kolla mail, sova och så börjar allt om igen. Det här, mina damer och herrar, är ekorrhjulet i all sin glans, ett hjul som slukar ofattbara mängder energi. Känner du igen dig? Antagligen, de flesta människorna i vårt avlånga land springer nämligen allt vad de orkar i just det här hjulet.

Herr och Fru Vägen till Frihet var som de flesta andra hårt fast i hjulet. Merparten av de pengar vi tjänade ihop gick till att finansiera vår ständigt ökande konsumtion. Modernt kallas det visst för att vi ”levde i nuet” och hur galet det här beteendet egentligen var reflekterade vi inte över. Just där och då såg vi inga andra alternativ. Pengar kom in, pengar försvann, men mängden statusprylar däremot ökade i snabb takt. Hus, fina bilar, båt, nyrenoverade badrum och kök blev det som var viktigt. En känsla av att aldrig vara riktigt nöjd fanns dock alltid där. Så fort den nya fina bilen var ett par år gammal fanns längtan efter något lite större, lite bättre, lite flådigare. Vi borde väl ändå skaffa ett större hus? Båten var väl ändå också för liten? Att för andra visa vår framgång var tydligen viktigt. Statusmarkörerna satte oss på kartan, visade omvärlden att vi minsann var framgångsrika.

Så en kväll framför brasans sken började Herr och Fru VtF att diskutera vad som egentligen gör oss mest lyckliga här i livet. Vi kom snabbt fram till att det vi värdesätter mest är mer fritid, mer tid för varandra och mer tid att göra saker vi brinner för – på riktigt. Vi såg ett liv framför oss på varmare breddgrader där vi kunde ägna vår tid åt t ex volontärarbete, träna tillsammans, odla grönsaker, skriva en bok och bara njuta av livet. Vi ställde oss då frågan vad vi kunde göra för att påverka vårt eget öde. Var det ens möjligt? En lottovinst skulle ju underlätta, men ärligt, vad är oddsen? Efter en del grubblande insåg vi att det borde vara möjligt att spara betydligt mer pengar varje månad om vi bara ändrade på vårt mindset och beteende. På den tiden kanske vi hade en sparkvot på låt säga 5-10 % av vår disponibla inkomst per månad, idag är den minst 50 % och jag vill påstå att vi är lyckligare nu än vi var då. Vi upplever till och med att vår livskvalitet är högre. Statusmarkörer som faktiskt ägde oss har vi gjort oss av med (vilket sparar massor av pengar och tid). För varje dag som går är vi dessutom ett steg närmare drömmen – friheten att bestämma över vår egen tid. Att tänka så ger massor av motivation och gör det lätt att avstå vissa materiella ting och onödig konsumtion.

De pengar vi nu sparar varje månad går in i vår alldeles egna pengamaskin (utdelande aktier). Det mest fantastiska med den här maskinen är att den jobbar för oss året runt, alla dagar i veckan, tjugofyra timmar om dygnet genom att ge oss passiva inkomster. Det är dessa passiva inkomster vi ska leva av när vi väl har nått i mål. Ett mål vi förhoppningsvis når år 2020 om allt går ungefär enligt plan.

Är du också intresserad av att ändra ditt öde? I så fall tycker jag att du redan idag ska ta dina första steg ut på vägen till frihet. Jag vågar påstå att det kommer vara ett av dina bästa beslut någonsin!

Med vänlig hälsning /Vägen till Frihet Följ gärna vår resa på Vägen till Frihet. Bloggen hittar du på http://vagentill-frihet.blogspot.se