Rik på livet med Minimalisterna

 
tu-tu-322210.jpg

Nedan följer en del av en serie med gästbloggsinlägg som präglas av framtidsvisioner och tankar om hur man genom att tjäna, spara eller hantera sin ekonomi på ett alternativt sätt kunna bryta sig loss från det vanliga sättet att leva. Inläggen är bloggarnas egna berättelser om hur just de gör för att uppnå ett liv med mer utrymme för sig själva, sina nära och det de älskar. Dagens gäster, Minimalisterna, lever sina liv enligt principen ”less is more” - på alla sätt de kan. Kanske du också hittar ett område i vardagen som kan förenklas och du blir mer rik på livet som resultat!

 

 

Ett enklare liv med minimalism

För snart tre år sedan bestämde vi oss för att bli minimalister. Vi hade länge funderat på olika sätt att förändra vårt levnadsmönster, främst för att minska vår negativa inverkan på miljön, skapa en bättre privatekonomi samt frigöra tid, energi och fokus för det vi värderar högst. Dock utan att riktigt komma till skott.

Efter att vi inom en ganska kort tidsperiod tagit hand om ett överfullt dödsbo, flyttat ihop och gjort en längre resa i de fattigare delarna av ostasien, bestämde vi oss för att gå från teori till handling. Nu skulle allt onödigt i livet i form av överflödiga prylar, ouppskattade kläder, färdiglästa böcker, oprioriterade åtaganden, okonstruktiv fokus samt onödiga utgifter bort. För att hålla oss själva ansvariga och inspirerade startade vi samtidigt bloggen www.minimalisterna.se.

Idag, knappt tre år och drygt 400 blogginlägg senare, är vårt hem och våra liv betydligt enklare även om resan på många sätt bara har startat. Vi har kommit relativt långt i eliminerande av onödiga fysiska prylar, förenkling av vardagen samt vårt fokus på miljön men vi har mycket kvar att lära och experimentera kring när det gäller den mentala biten av minimalism. Minimalism är på många sätt som att skala en lök, varje gång vi skalar av oss ett lager hittar vi ganska snabbt ytterligare något som kan förenklas med ytterligare frihet som följd. Det är mycket av charmen och utmaningen med minimalism.

Några av våra viktigaste insikter kring vardagsekonomi de senaste åren är:

- Mellan en tredjedel och fjärdedel av våra månatliga utgifter går i snitt till rena boendekostnader, trots att vi sambor och bor relativt litet (tre personer i en 2:a på 60 kvm).

- När Herr Minimalist inte är pappaledig läggs mycket mer pengar på restaurangluncher men även restaurangmiddagar än väntat och vad vi anser är okej.

- Våra resor tenderar att vara dyrare än vi tror eftersom vi ofta glömmer att räkna med kringutgifter utöver hotell, flyg och mat som exempelvis ej förbokade utflykter, taxi, utrustning, vaccinationer, kontanter mm.

- Sedan Herr Minimalist skaffade sig en genomtänkt garderob av noga utvalda kvalitativa matchade kläder, har otroligt lite pengar och tankemöda lagts på kläder.

- Många små köp och månatliga prenumerationer blir mycket pengar över tiden, till exempel ebok-köp från Amazon, app-köp från Apple eller tjänster som Spotify.

En bättre ekonomi är dock bara en liten del av den frihet och glädje som minimalism medför. Om du är intresserad av ytterligare värden samt praktiska tips kring ett minimalistiskt liv så är du varmt välkommen in på vår blogg!

/Herr och Fru Minimalist, www.minimalisterna.se