Rik på livet med Jan Bolmeson

guestblogger_5.jpg
 
 

Nedan följer en del av en serie med gästbloggsinlägg som präglas av framtidsvisioner och tankar om hur man genom att tjäna, spara eller hantera sin ekonomi på ett alternativt sätt kunna bryta sig loss från det vanliga sättet att leva. Inläggen är bloggarnas egna berättelser om hur just de gör för att uppnå ett liv med mer utrymme för sig själva, sina nära och det de älskar. “Alla har vi 24 timmar varje dag - det är upp till oss hur vi väljer att investera dem”. Jan Bolmeson, skaparen av den framgångsrika bloggen RikaTillsammans, avslutar idag vår serie "Rik på livet". Vi hoppas att våra gästbloggare har inspirerat er till nya perspektiv - och ett rikare liv!

Ett rikt liv – mer än bara pengar

Sedan 2008 har jag bloggat på RikaTillsammans.se och föreläst för tusentals människor, runt om i Sverige, om rikedom. En sak som jag har kunnat konstatera är att rikedom är något som är väldigt individuellt. För de flesta människor är det att kunna jobba mindre, att spendera mer tid med sina barn, sin familj och nära och kära. För någon annan är det att kunna resa mer eller ägna sig åt sin hobby.

För mig personligen handlar rikedom väldigt mycket om frihet. Friheten att få välja. Friheten att få välja vad jag vill lägga min tid på. Friheten att få välja vem jag vill spendera den tiden med och på vilket sätt. För mig handlar rikedom således inte bara om pengar, utan mer om balansen mellan tid, pengar och energi.

Tid, eftersom jag faktiskt inser att den tiden vi har är begränsad. Det är lätt att springa på och tro att vi kommer att leva för alltid, men som min kompis brukar säga; vi har ju bara 960 månader på oss och nu, nu har även februari gått! För mig blir det en påminnelse om Steve Jobs som i sitt berömda tal till avgångseleverna på Stanford 2005 säger: – om du bara skulle leva en dag till, skulle du då göra det som du har planerat att göra?

Om svaret på den frågan är nej. Då är det ett tillfälle att reflektera över vad jag skulle vilja göra istället. På det sättet är tiden kanske den mest rättvisa resursen – alla har vi exakt 24 timmar, varje dag. Det är upp till oss att välja hur vi väljer att investera dem. En av de stora insikterna för mig var när jag insåg att många av de viktigaste sakerna i livet faktiskt är gratis.

Resursen energi är på många sätt intressant eftersom den är så tätt kopplad till tiden. Jag tror nämligen att när vi många gånger säger att vi inte har tid, så menar vi egentligen att vi inte har energi. Jag har sett siffror på att den genomsnittlige svensken tittar på TV, spelar dataspel eller konsumerar media ungefär 3 timmar om dagen.

På ett år är det över 1000 timmar, det motsvarar mer än en halvtidstjänst som mer eller mindre går åt att återskapa energi. Jag tror nämligen inte att man får energi av att titta på t.ex. TV. Men vi gör det ändå för att för många är det ett ställe där man åtminstone inte förlorar någon ny energi efter t.ex. en jobbig dag.

Efter att bokstavligt varit i kontakt med tusentals människor och pratat om pengar är det min starkaste tro att de flesta människor egentligen inte drivs av pengar. Vi kan ibland säga att vi har olika mål i området pengar, men det är egentligen inte pengarna vi vill åt. Det som vi många gånger önskar är det bortom pengarna – det vill säga att vi vill åt det som pengarna kan hjälpa oss med.

När jag har ställt frågan – om allt var möjligt, du hade de pengar som du behövde och du inte kunde misslyckas – vad skulle du göra då? Vad skulle du vilja ha, göra eller uppnå? Vad skulle du göra mer av eller mindre av? Då är det få som svarar att de skulle vilja ha en större pengahög. På sätt och vis kan man säga att pengar är lagrad energi. Pengar hjälper oss att lösa många problem.

När jag och mina kollegor i Balansekonomi började undersöka dessa resurser från en annan nivå insåg vi något som vi tyckte var ganska häftigt. Tid, pengar och energi beter sig nämligen precis likadant. Det är tre resurser som vi har en viss mängd av, de tenderar att flöda in och ut ur vårt liv och vi har olika förhållningssätt till dem.

Precis som man förhåller sig till pengar att det är något att hålla koll på och investera idag för att få mer av i framtiden, precis samma sak är det för tid och energi. Du kan investera tid idag för att få mer tid i framtiden. Du kan investera energi idag för att få mer energi i framtiden. Du kan mäta hur dina pengar flödar (D’oh! J) men du kan också mäta hur din tid eller din energi flödar för att få mer av den i framtiden.

Precis som många av mina bloggrannar har skrivit i sina artiklar så är det möjligt att göra stora förändringar i sitt liv. Dessutom på väldigt kort tid. För mig har det också gått fort. Sedan 2008 när jag började intressera mig för det här ämnet har jag åstadkommit stora förändringar i mitt liv och lever i stora drag mitt drömliv. Är jag rikast i Sverige eller ens i Malmö? Absolut inte, men det har inte heller varit mitt mål.

Mitt mål har varit friheten att kunna ägna mig åt det som jag vill, när jag vill, på vilket sätt jag vill, med vem jag och vill och hur mycket jag vill. Det har jag i stora drag åstadkommit och det är något jag önskar dig också. Det handlar nämligen inte om att jag är supersmart, har haft tur eller har någon annan hemlig fördel.

Det handlar om att ta sig tiden att fundera på vad som är viktigt för just mig. Därefter tror jag att det handlar om att bestämma sig för att du är viktig. Viktigare än jobbet, viktigare än de saker som pågår i ditt liv och därefter börja ta de första stegen. Alla resor börjar med de där första stapplande stegen. Därefter tror jag att det handlar om att skaffa sig reskamrater som gör resan tillsammans med dig. Jag tror nämligen inte på att någon människa någonsin har blivit framgångsrik på egen hand.

Det finns gott om oss på nätet som är på samma resa, men det är en sak att läsa om det och en helt annan sak att göra det. Många av oss har en hel drös med böcker hemma med goda råd som vi ändå inte följer. Det är därför jag skulle vilja bjuda in dig till att om du gillar det som jag skriver, besök en av mina och mina kollegors föreläsningar Ett rikare liv i Balansekonomi. Det är en gratis föreläsning för dig som är intresserad av ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi. Läs mer och boka din plats här!

Lycka till på din resa!

Jan Bolmeson Bloggare på RikaTillsammans.se och rikedomscoach i Balansekonomi