Rik på livet med Fantastiska Farbror Fri

amanda-sandlin-10508.jpg

Nedan följer en del av en serie med gästbloggsinlägg som präglas av framtidsvisioner och tankar om hur man genom att tjäna, spara eller hantera sin ekonomi på ett alternativt sätt kunna bryta sig loss från det vanliga sättet att leva. Inläggen är bloggarnas egna berättelser om hur just de gör för att uppnå ett liv med mer utrymme för sig själva, sina nära och det de älskar. Fantastiska Farbror Fri sa upp sig från jobbet för gott vid 39 års ålder för hans egen skull. Men hur går det till egentligen? Idag berättar han för oss om hur man faktiskt kan spara sig till att få göra något helt annat och bli rik på livet i samma veva.

 

Så enkelt är det att gå i pension vid 39

Mitt namn är Fantastiska Farbror Fri (FFF) och jag har nyss gått i pension några månader innan min 40:e födelsedag. Med tiden har jag förvandlats till en superhjälte med gigantiska sparsamhetsmuskler men egentligen är tidig pension mycket simpelt. Det handlar helt enkelt om att leva ett normalt svenskt medelklassliv men något mindre löjligt ineffektivt än andra. Hade mitt 20-åriga jag vetat vad jag vet idag är jag övertygad om att jag redan hade varit pensionerad i 10 år vid det här laget.

I realiteten är det enda som betyder något för att kunna gå i pension en sparkvot, det vill säga hur stor del av inkomsten som man lägger undan för långsiktig investering. Om du börjar jobba vid 23 års ålder och sparar 50% av inkomsten så är du ekonomiskt oberoende vid 40 år, om du sparar 75% kan du istället sluta jobba vid 30. Till den allmänna pensionen sätts undan cirka 15% av inkomsten och med den sparkvoten behöver man jobba i cirka 45år.... och då får man jobba till 65+.

Anledningen till att vi alla tror att vi behöver jobba så mycket och så länge är att vi har blivit övertygade om att det är nära nog en naturlag att man behöver göra av med varenda krona som kommer in på kontot, oavsett hur mycket det är. Studenten lever på 7000 kr i månaden och klarar sig bra (trots slösande på öl och chips). Så snart samma student börjar jobba och tredubblar denna inkomst så går de pengarna åt också många gånger utan att man riktigt vet vad man fick för pengarna annat än lite prylar, några fler kvadrat boyta, någon charterresa samt ofta lite rundare midja då cykeln byttes mot bil.

Men den här FFF - hur lever han egentligen kanske du frågar dig? Antagligen ensam under en sten, äter barkbröd och vägrar kamma håret. Då måste jag göra dig besviken för FFF lever tillsammans med sin underbara fru och sina tre fantastiska barn. Han lämnade nyligen ett så kallat fint jobb (sånt där man går till i kostym och skjorta och träffar "viktiga" människor) på huvudkontoret för ett multinationellt företag. Han bor i villa och familjen har två bilar och har under de senaste 7 åren spenderat nästan 1 år utomlands på föräldraledighet/semester men som sagt: allt detta har genomförts på ett vis som är något mindre galet slösaktigt och ineffektivt än de flesta andra.

Huset ligger på en mindre ort och har inte lyxrenoverats, bilarna har några år på nacken, är enkla och bränslesnåla och körs så lite som möjligt. Familjen går ut och äter ibland men bara i undantagsfall för mat köper man med fördel på livsmedelsaffären där det kostar 95% mindre för samma mat. Resor tvärs över jorden gör man bara när man kan ta långledigt. Allt annat är slöseri med både naturen och pengarna. Helgens utflykter görs med fördel ut i naturen (istället för leklandet eller köpcentret) och med medhavd matsäck, vilket inte bara sparar på pengar utan även stress.

Så som du ser, vi lever ett ganska vanligt Svenssonliv, dock med den lilla skillnaden att vi har lite fokus på att inte vara för ineffektiva i vår användning av resurser.

Vill du veta mer om hur detta funkar i praktiken så besök gärna min blogg som du hittar här!

/Fantastiska Farbror Fri