Rik på livet med Ekoenkelt

guestblogger_8.jpg
 
 

Nedan följer en del av en serie med gästbloggsinlägg som präglas av framtidsvisioner och tankar om hur man genom att tjäna, spara eller hantera sin ekonomi på ett alternativt sätt kunna bryta sig loss från det vanliga sättet att leva. Inläggen är bloggarnas egna berättelser om hur just de gör för att uppnå ett liv med mer utrymme för sig själva, sina nära och det de älskar. Dagens gäst brinner för hållbarhet och miljömedvetenhet. Men går det att leva som man lär med en ojämn och lägre inkomst? Pernilla Johansson berättar om hur du kan bli rik på livet genom att göra smartare val både miljömässigt och ekonomiskt!

 

 

Bra koll på pengarna - en del av en hållbar livssti

Varför ska man ha pengar på banken? Man lever ju bara en gång – lika bra att spendera medan man kan (har du hört den förut, kanske?). Men vad tråkigt det blir om man bränner sina pengar direkt, utan att kunna använda dem för att styra ens liv i den riktning man vill. Jag har en låg inkomst sett till hur länge jag pluggat och jag lever själv, vilket gör att jag aldrig kan dela utgifter med någon annan. Trots det kan jag köpa saker jag vill ha, åka på semester, gå på konserter, äta och dricka gott – och dessutom lägga undan pengar till en regnig dag. Hur tusan går det ihop sig?

Jo! Två anledningar: jag är en fena på att budgetera (månad för månad, på grund av varierande inkomst), vilket gör att jag vet vart mina pengar tar vägen varje månad samt att jag kan öka eller minska beloppen i olika utgiftsposter för att styra hur min kommande månad kommer se ut. Jag är dessutom frälst vid att spara pengar. Bortsett från några fasta sparöverföringar som sker varje månad, så sparar jag allt som inte behövs för månadens nuvarande budget; allt från några hundralappar den ena gången, till många tusenlappar nästa.

Vad är då poängen med sparade pengar kan man undra, och framför allt: vad har det med min hållbara, miljömedvetna livsstil att göra? För mig handlar lite extra pengar på banken om två saker:

- Med sparade pengar har jag råd att göra det jag vill. Konsertbiljetter när min favoritartist kommer till Sverige. De där dyrare, ekologiska och hållbart producerade skorna när mina gamla gått sönder. Jag behöver aldrig känna att jag inte har råd med det som är viktigt för just mig: saker som den som tjänar dubbelt så mycket som mig men som inte sparar något tycker är lyx som man kanske inte har råd med.

- Med pengar på banken har man råd att säga nej – och råd att välja det bästa alternativet! Du har råd att köpa ett par ekologiska jeans när dina favoriter går sönder – du behöver inte vända dig till fast fashion och material som är miljöbovar. Du har råd att säga nej till flyget och ta tåget istället. Du försätter dig helt enkelt aldrig i en situation där du blir tvungen att välja det – både miljömässigt och kvalitetsmässigt – sämre alternativet.

Om man dessutom kombinerar sparandet med att handla färre och mer genomtänkta saker av bättre kvalitet – ja, då har man i det långa loppet dessutom ännu mer pengar kvar på banken till en ännu regnigare dag.

/Pernilla Johansson, www.ekoenkelt.se