Kickstarta din ekonomi

 

Befinner du dig i ett post semester-mode och vågar knappt gå in på bankkontot för att kolla ditt saldo? Resor, shopping, glass och restauranger gör lätt att kontot töms under semestern. Det som är bra med att komma tillbaka till jobbet är att du kommer in i dina rutiner igen och kan kickstarta din ekonomi. Här är våra bästa tips för att snabbt komma på fötter igen.

Kartlägg

Kartlägg hur mycket du spenderar, vad det är du lägger pengar på och titta på hur det har förändrats ut över tid. I ekonomiappar som Tink tar det bara ett par minuter att få koll på det här om du tittar på utgiftsdiagrammet.

Planera

Planera dina kommande utgifter. Fundera igenom vad det egentligen är du behöver köpa den närmsta tiden och bestäm dig för att håll dig till det. Undvik onödiga småutgifter så som kaffe, fika, snacks. Ett tips är att i Tink sätta en budgetsökning på utgifter under 70 kr. Tink följer då upp dessa och du får koll på hur mycket du totalt spenderar på just de där små utgifterna som inte känns stora vid köptillfället.

Sätt en budget

Bestäm en budget för olika utgifter och lägg in dem i Tink. Då får du dagligen koll på hur du ligger till och om du är på väg att dra över din budget kommer Tink att varna dig.

Spara

Sätt igång ett sparande så att du vid nästa semester har en buffert. För att bli lite extra peppad kan du sätta sparmål i Tink och du får då veta hur mycket du behöver spara varje månad och du får kontinuerliga uppdateringar och hejarop från appen.

Ladda ner Tink i App Store eller Google Play.