Jag ångrar inte en spänn jag lagt på restaurang

p-dotter-1.jpg
 
 

När Ellinor ”P-Dotter” Löfgren öppnade ekonomiappen Tink för första gången fick hon panik – men ganska snart fattade hon att den också kan hjälpa henne att få mer pengar över till sånt som är kul och viktigt. Här är hennes tankar om den första månaden med full koll på pengarna.

Vad var de första tankarna som rusade i ditt huvud när du kollade din Tink första gången?

– Ångest ångest ångest. Är det det här alla mina pengar har gått till!?

Vad gjorde dig mest förvånad?

– Att alla de där köpen jag inte tänker på, en kaffe eller en tidning i farten, till slut blir en stor summa. För där och då är det en sådan skitsumma man inte ens reflekterar över.

Har du gjort några förändringar efter att ha börjat använda Tink?

– Jag har börjat tänka igenom mina köp. Förr kunde jag köpa en vatten när jag var fem minuter hemifrån i stället för att bara dricka när jag kom hem. Sen har jag börjat förstå pengars värde. Förr när någon sa att min lunch för 200 kronor var dyrt förstod jag ingenting. Men i och med att jag jämt äter lunch ute har jag nu insett att man kan köpa en för 80 kronor i stället och i slutändan spara in en del pengar.

Har lärt dig något om dig själv av att använda Tink?

– Ja. Jag har lärt mig att saker som andra tycker är att ”slänga pengar i sjön” är saker som är jätteviktiga för mig. Till exempel en middag med en vän mitt i veckan. Eller en dyrare under helgen. För mig är det såna saker som gör livet. Att umgås, prata av mig, få energi och att leva i nuet. Jag ångrar inte en spänn jag lagt på mat på restaurang även om andra tycker att man kan laga det hemma.

Varför vill du rekommendera Tink?

– Dels för att man får koll på sin ekonomi. Dels för att appen ger en chansen att spara mer pengar, då man ser sina onödiga utgifter. Och dels för att jag känner mig mindre stressad varje månad. Jag vet hela tiden hur mycket jag har på kontot och vad mina pengar gått till. Det ger mig också möjligheten att enklare sätta upp ekonomiska mål. Vilket ju är jättekul!