Är du en online shopper?

 

Många av oss älskar att handla kläder online och webbshopparna gör det allt enklare för oss att snabbt klicka hem saker. Vi sitter inte heller alltid framför en dator när vi handlar utan i mobilen. Enligt e-barometern har var tionde person som handlar på nätet köpt en vara via mobilen och den här siffran kommer öka. Att handla online gör att vi sparar tid och får tillgång till ett större utbud men det ser också ut som om vi faktiskt spenderar mer pengar på online-köp än vad vi skulle ha gjort i en butik. En amerikansk undersökning visar att de som kontinuerligt handlar online spenderar 24,6 procent mer än de som handlar i en butik. I Tinks data ser vi att från 1 jan - 31 jul i år har vi i snitt lagt nästan 1400 kr hos Zalando, 1000 kr hos Asos och 850 kr hos Nelly. Snittsumman hos Topshop och Gina Tricot är för samma period 600 kr.

Det är ofta lätt att klicka hem kläder och ibland kanske man inte blir helt nöjd med sina köp. Här är några bra knep för att tänka igenom dina köp innan du bestämmer för att klicka hem:

  • Fundera igenom om du verkligen behöver det här. Om du handlar tandkräm eller mjölk är svaret förmodligen ja men när du drömmer dig bort bland olika outfits kanske svaret inte är lika självklart. Kan vara värt att fundera på hur det ser ut i din garderob idag, passar det här plagget in, när ska du ha det eller kommer det bara att bli liggandes?
  • Lägg dina köp i kundkorgen men senarelägg själva köpet en dag eller två. Om du när du kommer tillbaka inte känner lika starkt att du vill ha det du har lagt i korgen kanske det inte var så viktigt.
  • Fyll inte i dina kortuppgifter eller adressuppgifter så att de alltid finns hos webbshoppen. Om du är som oss så kan vägen från soffan till plånboken kännas lite väl lång för att göra köpet och då kanske det inte är värt det.
  • Innan du klickar hem beställningen använd sökfunktionen i Tink och kolla hur mycket pengar du redan i år har lagt på just den webbshoppen kontra en annan butik som du ofta handlar i. Är dina snittköp större än vad de är i en butik kan det kanske vara värt att fundera på om du handlar för mycket online eller om det är så att du hittar alla dina favoritplagg där.