Fira jul med koll!

GodJul_Tink.png
 

Nu är årets stora shoppinghögtid här - julen! Många oroar sig inför julen och alla pengar som går på julklappar, julmat, resor och annat kul. Men visst kan man fira jul utan att gå i personlig konkurs! Här kommer våra bästa tips för en penga-smart jul! Julklappsbanta tillsammans I många fall är just julklapparna en av de absolut dyraste inslagen i julbudgeten. En idé för en mer ekonomisk jul är att ni tillsammans i familjen eller kompisgänget kommer överens om en julklappsdiet, en gräns för hur mycket klapparna får kosta. Kanske kan det handla om att bara ge en liten, symbolisk present, testa "Secret Santa" (ett julklappskretslopp där du både ger och får, helt anonymt en present från en annan person i kretsloppet till en maxsumma) eller kanske inte ge något alls och satsa på en upplevelse tillsammans istället.

Ge bort tid En julklapp som inte kostar dig något men som kan vara väldigt meningsfull för en annan person är att ge bort en del av sin tid. Kanske kan du erbjuda barnpassning eller en heldag med barnen för trötta föräldrar, en hemlagad middag till din stressade vän, en skräddarsydd lektion i något du är bra på, en lyxig massage till pojkvännen eller en storstädning till mamma.

Julstrejka och res iväg Ett hett tips är också att ta en time-out och resa bort under större delen av julen. Forskning visar faktiskt att pengar som spenderas på upplevelser som resor ger mer glädje än tillfälliga materiella köp. Du bygger alltså upp en lycka på lång sikt genom att en förväntan skapas innan upplevelsen och att minnet efter ofta förlänger lyckokänslan.

Skjut på utgifterna Istället för att lägga alla pengar i december kan du ge en present som du betalar för senare! Hur? Jo du ger bort "a day of fun"  istället för en vanlig materiell julklapp. Personen får sen önska vad ni ska göra på den utvalda dagen, du kanske har satt ett tema som "kultur i Stockholm" eller "matupplevelser" så får ni tillsammans planera detaljerna.

Julknytis Glömde du fullständigt julmatsmatbudgeten förra året och åkte på privatekonomisk julkrasch? Det kan kännas överväldigande att anordna ett helt julbord för familjen och vännerna. Man glömmer ofta bort att just mat och dryck är en av julens största utgifter. Styr upp en knytis istället och alla får ta med sig sina favoriter!

Strategi för mellandagsrean... De billiga priserna under mellandagarna lockar många till ogenomtänkt och hetsiga köp. Satsa på att planera lite innan du ger dig ut i ruschen denna gång. Gå tillbaka i historiken i Tink och kolla in hur mycket du la under samma period förra året. Ta det beloppet och införskaffa istället bara en, riktigt fin mellandagspresent till dig själv som håller länge!