Economista får 30 000 kvinnor att prata ekonomi med varandra

download.jpg
 

Economista får 30 000 kvinnor att prata ekonomi med varandra

Gruppen Economista har fått över 30 000 medlemmar på mindre än tre månader. I gruppen diskuteras allt från bolån, spartips och försäkringar till investeringar och aktiehandel – och just det ja, gruppen är endast för tjejer. Tink har träffat en av gruppens grundare – Anna Svahn, en 24 årig trader som nyligen flyttat till Stockholm för att prata Economista, pengar och sparande.

Ni är ju nu 30 000 medlemmar och varje dag dyker det upp hundratals kommentarer med frågor, tips och allmän peppning. Vart kom idén ifrån att starta gruppen:

Det finns en annan grupp på facebook som är superbra och heter Tjejer som gillar aktier. Christina som driver den har gjort ett riktigt hästjobb med gruppen, men eftersom hon driver den själv och det blev en väldigt stor tillströmning av nya medlemmar, så valde hon att stänga den för ett tag sedan. Vi hade då en dialog med henne och frågade om det var okej att vi startade upp en kompletterande grupp. Det var Christina helt med på, så då startade vi upp gruppen Economista. När Isabella Löwengrip (som också har varit med och bildat gruppen) marknadsförde den på sin blogg, så fick vi en rejäl tillströmning av medlemmar. Nu är vi över 30 000 och Skandinaviens största grupp för kvinnor som vill prata privatekonomi och investeringar.

 

Är samtalen i gruppen som du hade förväntat dig? Pratar man ungefär om det du trodde eller är det mycket oväntade frågor som kommer?

Inför jul så var det väldigt många som diskuterade julklappar och hur mycket dom tyckte att man skulle köpa till varandra, till sin sambo eller till sin familj och hur man hade gjort upp sin julbudget. Det gjorde mig jätteglad. Av egen erfarenhet vet jag att exempelvis många vänner glömmer av varje år att det är julafton och sen så har dom plötsligt ingen budget för det alls. Så väldigt kul att se att det är många som tänker på det.

 

Varför tror du att det finns ett behov av en grupp som Economista?

För att fler kvinnor ska hitta ut och börja spara och tänka mer på sin ekonomi. Det har inte varit helt ok tidigare att prata om sin ekonomi, framförallt inte med sina vänner och det är fortfarande väldigt mycket tabubelagt. Så jag tror att det kan vara skönt att hitta en större grupp med tjejer som delar intresset och som man kan diskutera med.

 

Vad tror du annars är den största missen som man gör när det kommer till sparande?

Att inte ha koll på vad man spenderar och hur mycket. För det känns inte så mycket när man går runt och bara småhandlar lite. Men det är också därför Tink är så himla bra. Istället för att bara se hur mycket du har kvar så kan du se vad du har spenderat också och på vad. Och det är ju den skönaste funktionen. Om du tänker att du kanske ska gå på bio, gå ut och käka middag med några vänner eller gå ut på krogen – och så går du går in i Tink och konstaterar att ”shit vad jag har lagt mycket pengar på krogen den här månaden” Då kanske man blir lite mer återhållsam.

 

Det är ju alltid väldigt lätt att prata om hur man bör göra – men hur gör du själv, har du någon kategori som du lägger för mycket på?

Det skulle vara mat i så fall. Jag älskar att laga mat så jag köper gärna alldeles för mycket mat i affären. Men sen jag flyttade till Stockholm för en månad sedan har jag blivit lite bättre. Min sambo är väldigt mån om att vi inte slänger någon mat alls, vilket innebär att vi äter det som finns hemma.

Däremot är jag inte ute så mycket så den kategorin blir nog något lägre. Men å andra sidan när jag är ute så gör jag det ganska ordentligt. Så okej – den kategorin kanske ligger totalt i nivå med budget ändå :)

 

Om man vill spara pengar – har du något bra lifehack som du kan dela med dig av?

Jag har nog inget särskilt lifehack men däremot så småhandlar jag inte längre. Och om jag går på stan och hittar något som jag gillar, framförallt när det är kläder, skor eller väskor, så spelar det ingen roll hur mycket jag älskar det eller vill ha det. Jag går alltid tillbaka dagen efter och kollar om jag fortfarande vill ha det innan jag köper. I 80% av fallen så vill jag inte det – och då är det inte så viktigt längre.

 

Du kan följa Anna på hennes blogg minaaffarer.se Vill du själv få en sammanställning på din ekonomi och se vart du spenderar dina pengar – ladda ner Tink och testa här på iOS och här på Android.