download-1.jpg
 

Vart tog pengarna egentligen vägen under 2016?

Blev det orimligt mycket pengar på kläder eller prioriterade du resor, restaurangbesök eller kanske helt enkelt sparande? Tink har summerat konsumtionsåret för 350 000 tinkare - hur blev ditt 2016?

Spenderade du mer på kläder, resor eller mat än andra?

Att sammanställa alla inköp över året kan vara knepigt, speciellt om du har olika banker och kort. I Tinks nyårssamanfattning kan du se om du reser mer än genomsnittet, äter ute oftare än andra eller tar taxi mer än medel-svensson. Vad som är rimligt att lägga pengar på varierar så klart beroende på din ekonomi och dina intressen. Men kanske är det så att om du lägger tre gånger mer än andra på mat men mindre än snittet på att resa, att en omfördelning av pengarna skulle kunna göra 2017 ännu roligare än 2016.

Du kan se ditt år i siffror direkt i Tink-appen här (testa att uppdatera till senaste versionen om du inte får upp den direkt). Om du inte redan har Tink kan du ladda ner den här. (nyårssammanfattningen fungerar tyvärr endast för iPhone - men alla Android-användare kan givetvis se hela sin ekonomi ändå)

 

Köpte mat för 700 % mer än genomsnittet

När vi på Tink-kontoret gjorde vår egna sammanställning av året visade det sig att vissa kategorier verkligen stack ut från andra. Vår kollega Jonatan spenderade till exempel nästan 700% mer än genomsnittssvensken på mat.

Jonatan - hur blev det så här?

"Det kom inte helt som en chock, även om det kanske landade på lite mer än vad jag hade tänk mig. Gillar verkligen god mat och den sociala delen av att gå ut och äta. Däremot så lägger jag mindre på transport, livsmedel (är ju mest ute och käkar)  - och inte heller så mycket på skönhet och hälsa, haha!"

 

Vill du att 2017 ska se annorlunda ut?

Kanske är du supernöjd med hur du spenderade dina pengar under 2016. Kanske inte. Om du vill att 2017 ska se annorlunda ut så kommer här några tips på enkla saker du kan göra för att få en annan vy 2017:

1. Sätt upp ett budgetmål.

Vad är max du vill spendera på mat per månad? Om du vill dra ner på matkostnaderna - testa att vara lite hård mot dig själv - kan du ta med matlåda oftare, kan du laga mer mat hemma istället för att äta ute? I Tink kan du sätta upp budgetmål på den kategorin du vill spara in på. Tink kommer då att varna om du närmar dig din budgetgräns samtidigt som du hela tiden kan ha koll på hur mycket du har spenderat.

2. Se över onödiga utgifter

Har du både Netflix, HBO Nordic och Viasat? Eller lägger du pengar på småköp som adderar upp till stora värden? Kolla igenom dina kategorier i Tink och se om det finns någon som sticker ut oväntat mycket. Du kan även kolla under kategorin övrigt, där hittar du köpen som Tink inte har kunnat kategorisera. Gå igenom utgifterna för att se om något döljer sig där bakom som du hade kunnat skippa.

3. Sätt upp ett sparmål

Just do it! Bestäm vad du vill spara och sätt upp ett mål på det. I Tink kan du på ett smidigt sätt visualisera hur långt du har kommit i sparandet och hur mycket du har kvar.


Nyårshälsningar,
Tink