Den perfekta julklappen

 
 

Nu sätter slutspurten på juklappsletandet igång. Vi vill hitta de perfekta julklapparna och få nära och kära att känna sig glada och speciella. Ibland händer det dock att dem vi ger våra julklappar till inte blir precis så där glada som vi hade tänkt och så har vi spenderat massa pengar på något som kanske bara hamnar i en garderob eller i ett skåp. Vi har några tips på vad du kan tänka på i jakten efter de perfekta julklapparna:

  • Det här låter kanske tråkigt men det första man ska göra är att ta ner förväntningarna på sin egen present. Vi tenderar att tro att vår present är den absolut finaste och att personen jag ger den till kommer att vara glada i flera veckor (år!) för den. Det kan givetvis hända men vi har en förmåga att överskatta vår positiva påverkan.
  • Det andra man kan tänka på är att vi har en benägenhet att tro att de vi köper julklappar till har samma smak och preferenser som oss själva. Så även om du känner att ett par gummistövlar är det bästa julklappen någonsin behöver det nödvändigtvis inte vara så för den du ger presenten till. Gör research och försök att kartlägga vad den andra personen tycker om redan innan du ger dig ut i butikerna.
  • När vi väl är ute i butikerna blir vi påverkade av alla budskap och bilder och tror kanske att den här presenten kommer att göra någon glad varje dag. Innan du köper presenten funderar på hur ofta man egentligen kan använda den. Om man bara kan använda den en gång kanske du ska fundera på om det verkligen är värt att köpa just den presenten.
  • Ett sista råd som är mer relaterat till din plånbok är att ofta spelar värdet på presenten inte så stor roll utan känslan av att man faktiskt ska få en present är det som är roligast. Fundera därför igenom hur mycket du totalt har att lägga på julklappar. Vi har ibland svårt att uppskatta hur stor totalsumman blir för varje enskild julklapp vi köper vilket gör att vi spenderar mer pengar än tänkt. Ett bra sätt att hålla koll är, som vi har tipsat om innan, att tagga upp dina köp i Tink och sätta en budget på det.

Lycka till!