Så kan ett energisnålt hem ge dig lägre boränta

imagebank_25_web.jpg
 
 

Visste du att Sverige är ett av de länder som använder mest energi per invånare? Om du däremot har en låg energianvändning hemma är du inte bara snäll mot miljön – du sparar dessutom tusenlappar.

imagebank_23_web.jpg

Det är förstås inte så konstigt. Många månader av höst och vinter kräver sin uppvärmning. Och jämfört med andra länder i varmare klimat tillbringar vi i Sverige väldigt mycket tid inomhus. Så självklart vill vi ha mysbelysning medan vi kollar på film, samtidigt som vi laddar mobilen och kokar en kopp te. 
 
Men att tänka ett varv extra kring energianvändningen skulle göra de flesta gott. I Sveriges hushåll går i snitt 75 procent av elkonsumtionen till värme och varmvatten. Genom att sänka inomhustemperaturen med en endaste grad sparar du faktiskt fem procent energi. Tänk då vad två–tre graders lägre temperatur, en extra filt och ett par sköna tofflor kan göra! 
 
Nog för att vi tror att du kan räkna ut det själv, men här kommer ändå svaret: lägre elräkningar, bättre sömn (javisst!) och – beroende på vilken energikälla din el kommer från – mindre koldioxidutsläpp. Och här kommer ytterligare en bonus: lägre boränta! 
 
Nu kanske du undrar hur boräntan hänger ihop med energianvändningen? Jo, det ska vi tala om. Vi på Tink värnar både om miljön och att du ska ha en så bra ränta som möjligt – våra partnerbanker har en deal som blir en win-win både för dig och för Moder Jord. I vår app kan du låta våra partnerbanker utmana din nuvarande boränta och direkt se vad de kan erbjuda dig i stället. Är det dessutom så att ditt hushåll är energieffektivt och uppfyller kraven för ett grönt bolån* får du ännu lägre ränta!
 
Men oavsett hur mycket pengar som går till dina elräkningar i dagsläget, har både plånboken och miljön något att vinna på lägre energianvändning. Och oavsett hur energieffektivt ditt hem är i dag har vi en bra boränta som väntar på dig. Faktum är att vi hittills har hjälpt folk med lån på två miljoner att spara i snitt 5900 kronor, efter skatt, per år – och då har vi inte ens räknat med pengarna som sparas genom vårt gröna bolån. Hur som helst är det ju en ansenlig summa som kan läggas på roligare saker än ränteutgifter. 
 
Allt du behöver göra är att välja det bästa erbjudandet i vår app så hjälper vi till att sammanställa din ansökan till banken. Du behöver varken springa till ditt bankkontor eller flytta något annat än själva bolånet. Du kan lugnt sitta kvar hemma i soffan och, exempelvis, se din favoritfilm. 
 
 
* När du visar giltig energideklaration enligt klass A, B eller C sänker våra partnerbanker din boränta ytterligare, med så mycket som 10 räntepunkter.

Ladda ner Tink här för iOS och här för Android.

Hannah Almerud