7 sätt att spara pengar efter semestern

imagebank_2_web.jpg
 
 

Sommaren går mot höst och kontosaldot är oroväckande lågt. Känns det igen? Ingen fara. Vi vet hur du tar kontroll över din ekonomi igen!

 

Kanske har det med minnena från skoltiden att göra. Den där känslan av att få börja på ny kula när morgonluften är krispig och sensommarsolen står lågt på himlen. För det är faktiskt ingen dum idé att se över sina vanor när hösten kommer.
 
Efter sommaren och semestern är det kanske dessutom rent utav nödvändigt för att få vardagsekonomin att gå ihop. En hel drös av oss rusar ju till gymmet i september med hopp om att ”komma igång igen”, men hur många är vi egentligen som funderar över våra utgifter på samma sätt? Här är några smarta spartips du kan börja med redan i dag:

1. Sänk värmen hemma

Ett par graders lägre temperatur kan göra stor skillnad i uppvärmningskostnad. Sänker du en grad sparar du 5 procent energi. Fram med filt och sockor i stället.

2. Använd grenuttag med strömbrytare

Särskilt för TV och stand-by-apparater! Också smart för elprylar som inte används så ofta.

3. Sälj sånt du inte använder

Det finns garanterat någon som är på jakt efter dina gamla grejer på vinden. Sälj på loppis eller Blocket och kom ihåg ”många bäckar små”.

4. Köp frukt och grönsaker efter säsong

Rotfrukter, kål, potatis och äpplen är både gott och billigt under höst och vinter.

5. Men köp andra saker när det inte är säsong!

Dunjacka, vinterkängor, bikini och sportutrustning är däremot sådant du kan fynda när det inte är säsong. Var smart och ladda upp!

6. Skippa gymkortet

Ja, vi vet att du har tänkt börja träna igen efter semestern men handen på hjärtat, hur många timmar kommer du verkligen vara där? Spring till ett utomhusgym eller gör en hinderbana i skogen i stället. Både roligare och billigare!

7. Skaffa grönt bolån

En lägre ränta kan spara tusenlappar varje år. I vår app kan du utmana din nuvarande ränta och direkt se vad våra partnerbanker kan erbjuda dig i stället. Du behöver bara välja det lägsta alternativet så sköter vi resten. Om du dessutom uppfyller bankens krav* för ett ”grönt bolån” får du din ränta sänkt ytterligare.

* När du visar upp giltig energideklaration för din fastighet enligt klass A, B eller C, kan du få en sänkning med så mycket som 10 räntepunkter.

bildbank_13_web.jpg

Ladda ner Tink här för iOS och här för Android.

Hannah Almerud