Knivlisa: "Det gäller att snåla så att folk inte ser"

 
 

I över 11 år har Lisa Eriksson, mer känd som Knivlisa, bloggat om livsstil och föräldraskap – alltid med en humoristisk och hjärtlig tvist. Vi träffar henne i hennes Pettson-lika trädgård i Gnesta och pratar om frilansande, influencernätverken och kanske allra mest – om att ”snåla" streetsmart.

Tiotusentals personer läser Knivlisas blogg varje vecka, och hennes Instagram har nått samma storlek. När bloggen flyttades över till tidningen mama började det dagliga arbetet med bloggen även synas i ekonomin. Men Lisa vill inte kalla sig för influencer, och är inte intresserad av att ha bloggandet som huvudsaklig försörjningskälla.

– Bloggande är en sådan grej som man inte kan upprätthålla om man inte tycker att det är så pass kul att man skulle kunna göra det gratis. Drivkraften kan inte vara pengar. Men det var när jag började på mama som jag för första gången kände att ”det här inte bara var en struntsumma”. Dessutom får jag mina samarbeten på bloggen och Instagram genom dem.

 
knivlisa_4_web.jpg
knivlisa_3_web.jpg
 
 

De senaste åren har influencer marketing exploderat och många större profiler ligger under så kallade influencernätverk, där Knivlisas nätverk är ett av de största. Nätverken har egna säljavdelningar som hjälper företag att matcha med personer som når ut till många i sina sociala kanaler. Diskussionerna kring influencer marketing har varit långa och högljudda, och det har tagit lite tid för regelverken att hänga med eftersom branschen är så pass ny. Lisa är dock positiv till att kunna luta sig mot ett större företag.

– Nätverk är bra på det viset att jag slipper hålla på och sälja. Mitt nätverk är jätteduktiga på att hitta samarbeten som passar mig bra, vilket gör att jag kan tacka ja till nästan alla erbjudanden jag får. Men det är klart att det skulle kunna gå att tjäna mer pengar om man gör allt själv, men det är jag inte intresserad av.
 

Hur ser ditt drömsamarbete ut?

– Det är ju om jag får jobba tillsammans med några som jag ändå hade kunnat blogga om. Som när jag gjorde ett samarbete med en barnvagn som jag älskat sedan min yngsta son Harry föddes. Det är ju inte svårt att göra ett samarbete när man hade kunnat tipsa om produkten oavsett.

 
knivlisa_7_web.jpg
 
 

Egenföretagande och moms-skräcken

 

Lisa lever som frilansare. Hennes största uppdrag är som sociala medier-redaktör för flertalet livsstilssajter. Utöver det går tiden åt till bloggen, andra sociala medier och till att skriva krönikor för mama om föräldraskap. Att egenföretagandet lätt flyter ihop med hennes privatekonomi kan kännas läskigt.

– Jag är värdelös på det där. Jag tycker det är jättesvårt. Jag är extremt rädd för att göra av med pengar. Och min man är likadan! Vi är extremt “snåla” av någon anledning. Men det är praktiskt att vi har exakt samma filosofi där. Att vi ska spara pengar och resa upp dem. Men nu sedan vi fick barn reser vi inte heller, vi bara sparar.

För Lisa är sparande inte heller helt ångestfritt. Hon beskriver att bristen på koll gällande företaget gör det jobbigt att kolla sitt saldo även när det finns mycket pengar på kontot.

– Jag är så orolig att jag ska missa någon moms och skatt och sådant. Som att jag skulle hamna i fängelse för att jag är dålig på siffror. “Nu har jag förskingrat eller något”, tänker jag. Men det har jag ju inte. Det leder iallafall till att jag sparar nästan allt jag tjänar efter att jag har betalat moms och skatt. Jag är för rädd.
 

Tycker du det känns jobbigt eller privat att prata om ekonomi?

– Jag tycker det är jättekul att prata om vad andra tjänar. Folk blir lite generade och tycker det är jobbigt. Men jag tycker det är ganska viktigt på ett jobb till exempel att veta vad de andra tjänar så att man inte tjänar mycket mindre. Å andra sidan är jag världens sämsta löneförhandlare själv.

 
knivlisa_2_web.jpg
knivlisa_1_web.jpg
 

“Människors lyxkonsumtion är som kejsarens nya kläder”

 

Lisa beskriver sin syn på sparandet som en känsla av kontroll och trygghet. Genom en buffert vet hon att hon och familjen kan klara sig genom svåra tider. Däremot får hon nästintill allergiska reaktioner mot “lyx och unn”.

– Jag hatar att gå på restaurang. Jag passar liksom inte in. Allt sådant som andra kanske ser som lyxigt. Dyra saker och skor. Det är verkligen som kejsarens nya kläder för mig. Det är KATASTROF att folk köper en väska för 18 000. Det är så sjukt. Samtidigt är det sjukt att jag bor i ett hus och käkar massa chips när det finns människor som svälter. Det är ju också på ett sätt en orimlig lyx, eftersom allt är relativt.
 

Du kallar dig själv för snål. Vilka är dina bästa ”snålhacks”?

– Man ska inte vara en snål-showoff. Då bli man ju en obehaglig typ. När man är ute bland folk så ska man inte ta det billigaste på menyn, då är man ju en uppenbar snålis. Det känns trist. Det gäller att snåla så att folk inte ser. På måndagar köper jag alltid indisk mat. Buffér är bäst, man tar en sådan låda och öser på, så räcker det i minst två dagar.

– Loppisar också såklart! Jag har aldrig någonsin köpt ytterkläder nya. Det är ju svindyrt. Friluftsfrämjandet har marknader och så köper man hela vintersäsongens grejer. Svinbra overaller med superbra märken, ofta har bara ett barn använt dem. Så istället för tusen spänn betalar man hundra och de fungerar jättebra till två barn. Vi får ofta höra hur vi unnar oss att åka på skidsemester ofta. Det kan verkligen bli jättebilligt! Skidorna köper man på loppisar. Pjäxor på blocket billigt, och barnen åker gratis i backen. Det är bara vuxna som betalar. Stugan hyr vi ihop med kompisar. Det går verkligen att göra “typiskt dyra saker” billigt.
 

Vad är finansiell lycka för dig?

– Inte att kunna åka på spa och sådant. Extralyx är inte lycka. Utan att ha en trygghet. Det låter ju jättetråkigt, men att ha en buffert så om någon skulle bli sjuk så kan vi vara hemma, eller om huset brinner ner så... även om allt skiter sig så behöver jag inte vara bankrutt. Men som småbarnsförälder är det inte pengar jag längtar efter för att bli lycklig. Det är sömn. Sömn och tid.

 
knivlisa_6_web.jpg
Hannah Almerud