5 sätt att hålla huvudet kallt under Black Friday

imagebank_7_web.jpg
 

Det råder blandade känslor för många inför stundande shoppinghelg. Vi har listat 5 tips för dig som vill ta smarta ekonomiska beslut under Black Friday.

 

Vi är mitt inne i ”Black Week” och uppladdningen inför Black Friday går inte att missa. Men, i år ser vi även en hoppfull motrörelse starkare än tidigare. I en tid där klimatfrågorna lyfts aktivt och diskussionerna kring vår konsumtion ökar är det helt rimligt med motreaktioner som #WhiteMonday och köpfria dagar. Vi håller helt, fullt och totalt med om det som dessa initiativ står för! Återbruk och sparande hjälper oss inte bara att ta bättre hand om vår planet – utan skapar också en bättre finansiell hälsa. Men, om du ändå vill ge dig in i matchen på fredag har vi listat 5 tips till dig som kan hjälpa dig hålla konsumtionen på en rimlig nivå.

1. Håll huvudet kallt

Något som är lättare sagt än gjort när det regnar otroliga erbjudanden över en. För att stå emot att göra spontanköp av saker du faktiskt inte behöver (de köpen är ju faktiskt en riktigt dålig deal, oavsett procentsats på rean) – skriv en lista på saker du och din familj verkligen behöver. Saker du ändå skulle behöva köpa till fullpris annars. Utmana dig själv genom att vara ganska hård när du skriver den här listan. Kan vissa av sakerna köpas på andrahandsmarknaden istället? Troligtvis blir det dessutom ännu billigare än en Black Friday-deal. 

2. Kolla upp priser innan

Det är inte en helt ovanlig strategi för butiker att smyghöjt vissa varor innan för att få rean att framstå som större. Gör en ordentlig research på de saker du har på din lista för att få en rättvis bild av vad ett normalpris för just den varan egentligen är. 

bildbank_33_web.jpg
bildbank_18_web.jpg
 

3. Rea är handlarens marknad

Det kan kännas som att det är konsumenten som styr en dag som Black Friday. Men faktum är att det är precis tvärtom. Butikerna får ändra förutsättningarna vid rea-köp. Till exempel är det vanligt att rea gäller med premissen att du inte kan få pengarna tillbaka. Det i kombination med en tidspress vid köpet kan bli en riktig fallgrop. Kolla upp innan vad som gäller för dina köp och kalkylera med riskerna. 

4. Gör en budget

Som resten av våra tips hjälper en förbestämd och öronmärkt budget dig att hålla dig borta från spontanköp. Kolla upp i appen vad du har råd med, och kalkylera hur mycket du tycker att sakerna på din lista är värt. Var sedan noga med att hålla dig innanför budgeten. Och kom ihåg; ”köp nu – betala sen” är aldrig en bra deal för dig, även om det känns så i stunden.


5. Håll i listan. Håll i listan. Håll krampaktigt i listan.

Det här är det svåraste av allt! Som för ett barn i en godisbutik kommer helgen innebära inte en utan tusentals(!) frestelser per dag. Kom ihåg första punkten – inköpslistan. Håll dig till den, oavsett vad du får för erbjudande i din inbox på mailen. Och…lycka till! 😅

Hannah Almerud