7 saker du kan göra för att få ut mest av Tink

illustrations_onboarding.png
 
 
 

Vi vill hjälpa dig att få koll på pengarna. Genom att ta del av hela appen och alla funktioner kommer du få ut fler ekonomiska insikter! Vi har listat några tips för att Tink ska fungera så bra som möjligt för dig. 


1.  Se över kategoriseringen

Vår kategorisering funkar som en självlärande robot. Ju mer den bekantar sig med just din ekonomi – desto smartare blir den. Kategoriseringen blir därmed bättre och bättre över tid. För att effektivisera den här processen kan det behövas lite hjälp på traven från dig. Speciellt om du är ny användare av Tink, så kan det vara bra att se över transaktionerna ibland och ändra ifall vi kategoriserat fel någonstans. 

På så vis hjälper du inte bara din egen kategoriseringsrobot, utan även andras. 


2.  Exkludera stora transaktioner

Har du precis köpt eller sålt ditt boende? När den typen av ”extrem” aktivitet sker på ditt konto kan resten av din data bli missvisande. Och eftersom den typen av affärer inte görs regelbundet (förhoppningsvis!) så brukar vi rekommendera att exkludera dem från din statistik. 

Gå in på transaktionen och välj ”exkludera” under dess kategori – så räknas den inte in i dina grafer.

3. Använd återbetalningsfunktionen

När du tar hela notan och sedan får en Swish för halva summan behöver du göra lite handpåläggning för att statistiken i appen ska stämma. Gå in på inbetalningen och tryck på knappen ”lägg in återbetalning”. Där kan du välja en transaktion att möta inkomsten från, så blir det ordning och reda igen. 

Självklart kan du göra det här för alla typer av återbetalningar som returer på köp, överföringar för hyran eller annat. 

bildbank_13_web.jpg


4. Välj vilka som är dina favoritkonton

När du kopplar upp dina banker och kort till Tink så läggs två av dina konton med mest aktivitet upp som “favoritkonton”. Dessa kan du givetvis ändra! Gå in och dra i reglaget för “favoritkonto” på de konton du anser ska vara mest lättillgängliga. Du kan sedan byta plats på dina favoritkonton på startskärmen genom att trycka, hålla inne och flytta.


5. Ställ in rätt löneperiod

Appen föreslår vilken löneperiod vi tror du vill ha (till exempel att din ”kvar av lön” räknas från 25e-24e), men detta kan du ändra på. Till exempel kan du som frilansar eventuellt föredra att se din statistik för kalendermånaden istället. Du ändrar din löneperiod under ”konto & inställningar” i appen. 


6. Se över dina konton

Tink laddar in alla konton från de banker du ansluter. Innan du sätter igång, se till att rensa upp bland dina konton så att bara de konton du faktiskt använder och vill samla data från syns i ditt gränssnitt. Genom att trycka på varje konto kan du välja om det ska inkluderas i din statistik eller inte. På samma ställe kan du även ange om du delar kontot med någon annan. I så fall kommer appen bara räkna hälften av transaktionerna från det kontot till din statistik. 


7. Sätt ett extra lås

Vi rekommenderar alla som har en telefon med touch- eller face-id att slå på funktionen med en extra identifiering via någon av dessa metoder. På så sätt kan du alltid vara inloggad i appen, men ändå känna dig trygg. Du kan slå på face-id (eller motsvarande) under "konto & inställningar”.


Undrar du något? I vårt hjälpcenter finns svar på massor av era vanligaste frågor! Följ oss även gärna på Facebook, där vi regelbundet postar tips om appen och dess funktioner. 


Hannah Almerud