Mer småbarnsliv för pengarna – 5 smarta tips

barn_web.jpg
 
 

Står livets kanske största förändring för dörren? Grattis! Här kommer våra tips för dig och din plånbok, inför det nya livet med bebis.

Att skaffa barn vänder upp och ner på det mesta i livet. Saker du trodde att du visste om dig själv, som hur många timmars sömn du behöver eller hur många gånger du står ut med att höra samma låt på repeat – kommer ditt barn hjälpa dig att omvärdera totalt. 

Med alla härliga och spännande lärdomar om ditt nya liv, kommer oftast en lite mer ovälkommen insikt på vägen. Inte bara du och din familj kommer förändras – utan även er ekonomi. 

Att plånboken behöver öppnas lite mer när det kommer en till familjemedlem är många ändå mentalt förberedda på. Men hur mycket?

Konsumentverkets senaste beräkningar visar att basutrustningen för ditt barns första år landar på en prislapp runt 20 000 kronor (om du köper nytt). Ovanpå det tillkommer ökade utgifter för mat, blöjor och annat på ungefär 22 000 kronor till under barnets första år. Och detta till råga på att inkomsterna troligtvis minskar under föräldraledigheten. 

Misströsta inte! Planering löser mycket. Vi har listat några tips, som kan vara bra att tänka på inför er nya familjemedlems ankomst. 

bildbank_5_web.jpg

1. Börja bunkra så tidigt som möjligt

Slå två flugor i en smäll och försök vänja er vid en lägre disponibel inkomst medan ni båda fortfarande jobbar – samtidigt som ni passar på att spara undan till en extrabuffert. Den kan komma väl till pass när det är dags att köpa bebisprylar!

2. Inventera din egen glädje

Det ska inte vara tråkigt att ta smarta ekonomiska beslut. Tvärtom. Därför måste du börja med vad du och din familj gillar i livet, och planera utifrån det. Se över den senaste månadens utgifter (utöver de helt nödvändiga som till exempel hyran) och rangordna dem. Hur viktiga är de för vardagen och för ditt välbefinnande?

3. Satsa på det som ger dig mest

Det kommande året kommer troligtvis familjens inkomster att sjunka. Med din glädjeprioriteringslista kommer det vara lättare att stryka utgifter där det gör minst ont. Var hård och skoningslös med de rent onödiga utgifterna (betalar du rätt bolåneränta, till exempel?) och lämna kvar det som ger dig mest lycka för pengarna.

4. Uppdatera din budget – och shoppa smartare

Med det nya lilla livet kommer en helt ny livsstil. Se över de poster du har i din budget, och leta efter fasta kostnader du kan byta mot nya vanor när du ändå ställer om. Kommer du använda det där månadskortet på gymmet lika mycket? Kanske ska den utgiften bytas mot ett par nya springskor.

Och för både ekonomins och miljöns skull – satsa på återbruk! På loppisar och säljappar kryllar det av bra (och ibland nästan oanvända) barnprylar. Håll bara ett öga på att den begagnade produkten fortfarande är säker att använda. Speciellt vid köp av bilbarnstol och barnvagn.

5. Ta all hjälp du kan få

Att acceptera all hjälp du bara kan utifrån, är ett tips som egentligen gäller hela livet med bebis – inte bara ekonomin. Det är ganska lätt att kapa en utgift i tanken, men desto svårare att faktiskt förändra dina inköpsmönster. Tid och energi du kanske inte kommer ha just nu? Låt oss hjälpa dig.

Tink analyserar hur mycket du brukar spendera inom varje vald kategori – och ger dig insikter om din ekonomi för att sätta upp en realistisk budget. Dessutom hjälper vi dig att hålla koll under månaden! Allt sker automatiskt.

Ladda ner Tink här för iOS och här för Android.

bildbank_8_web.jpg
Hannah Almerud