Jämställda investeringar. Fungerar de?

 
 

Företag med lika andel män och kvinnor verkar gå bättre än andra, men när Sandra Lindqvist skulle ta tag i sitt sparande och ville investera i en jämställdhetsfond så fanns det ingen. Hon bestämde sig för att göra något åt saken och grundade Framtidsfeministen, som förvaltar en portfölj där bolagen har minst 40% kvinnor i högsta ledningen. Fonden har varit väldigt framgångsrik och vi tog ett snack med Sandra för att ta reda på varför – och vad vi kan vänta oss av framtiden.

 
download.png
 
 

Kvinnor investerar mindre än män i aktier och sparar med sämre ränta. Vad är orsaken bakom det, enligt dig?

För varje 100-lapp vi sparar investerar män 29 kr i aktier medan kvinnor investerar 17 kr. Var nionde kvinna i Sverige äger minst en aktie medan samma siffra för män är var sjätte. Detta är egentligen konstigt med tanke på att kvinnor har visat sig utklassa män när det kommer till aktieinvesteringar. Män är övermodiga och köper och säljer oftare vilket ger dem högre kostnader. Man misstänker att detta har med testosteronet att göra. Jag tror allt detta beror på gamla strukturer i samhället där männen hade allt ansvar för pengarna förut men det ser vi håller på att ändras. För varje år får vi fler och fler kvinnliga aktieägare.

 

”Vi lever i en otroligt spännande tid där gamla normer och strukturer utmanas.”

– Sandra Lindqvist

Var det någon specifik händelse som fick dig att dra igång Framtidsfeministen?

Egentligen var det många saker som efter ett tag fick mig att ta tag i mitt eget sparande. Jag visste då att jämställda bolag är mer lönsamma så jag tänkte att jag skulle investera i en jämställdhetsfond men det fanns ingen. Då valde jag ut aktierna själv och på den vägen är det. Idag verkar jag för en jämställd framtid, fler kvinnor till börsen och har tillsammans med Aktieinvest lanserat världens första automatiska månadssparande i svenska jämställda bolag (läs mer här).

Din jämställda aktieportfölj har slagit index sedan starten 2015 och jämställda bolag verkar gå bättre på marknaden enligt statistiken. Varför är det så, tror du?

Jämställda grupper är mer innovativa, tar bättre beslut och har lägre risk att gå i konkurs. Kvinnor och män är inte precis likadana, och om detta beror på miljö eller gener vet vi inte riktigt. Flera infallsvinklar och olika typer av människor ger helt enkelt bättre grupper.

 
Framtidsfeministens portfölj visar mycket goda resultat.

Framtidsfeministens portfölj visar mycket goda resultat.

 
 
 

Den senaste tiden har vi sett flera initiativ från kvinnor som vill hjälpa andra kvinnor att spara i aktier och göra smartare val, såsom Facebookgruppen Economista till exempel. Varför tror du intresset har ökat?

Jag tror att medvetenheten ökar hela tiden och att vi lever i en otroligt spännande tid där gamla normer och strukturer utmanas. En annan faktor är också att det är svårt att få avkastning på sina pengar på banken just nu så jag tror att många söker sig till börsen eftersom alternativen är få. Där behöver man dock tänka till och bara investera det man har råd att avvara i alla fall 10 år då börsen svänger upp och ner. Jag månadssparar för att sprida risken i tiden, vilket betyder att jag köper när det är både billigt och dyrt som på sikt jämnar ut sig.

Vad är ditt bästa råd till någon som funderar på att börja investera i aktier?

För över 200 kr och kom igång! Idag är det billigt att köpa och sälja aktier och alla kan göra det. Man lär sig genom att göra och behöver inte läsa massor av böcker innan man kan komma igång. Jag har satt ihop en guide med hur du kommer igång på 3 minuter här.

Vår mission på Tink är att döda ekonomiångest och hjälpa folk att få mer glädje av sina pengar. Vad är finansiell lycka för dig?

Att vara fri att göra det jag vill och trygg om något skulle hända.

Hur tror du vi kommer investera våra pengar i framtiden?

I saker som betyder något för oss. Millennials bryr sig om ”Purpose” inte ”Profit”. Bankerna har en utmaning att möta framtidens konsumenter och tänka nytt.

Vill du börja spara jämställt? Sätt igång här.
Här kan du läsa mer om vad Framtidsfeministen gör.

Helena Månsson