Impulsköpet – konsumentens värsta fiende?

 
 

Kampen om konsumenten – den till synes aldrig sinande fejd där företag, marknadsförare och producenter ständigt slåss om att knyta fler till sig genom olika påverkansförsök. En hel värld av strategier, där alla vill åt samma sak – din köpbenägenhet och din lojalitet. Det är också pga dessa påverkansförsök som gör att det ibland kan verka omöjligt att kliva in i en butik och “bara” köpa en cola. Istället kommer vi ut ur butiken med mycket mer än så.

Kan vi som konsumenter göra något för att undvika att bli påverkade av dessa strategier?

Erik Modig, forskare inom konsumentbeteende på Handelshögskolan i Stockholm och aktuellt med boken Bang for the buck (www.bangforthebuck.com) som just går in på hur företag ska kommunicera för att faktiskt påverka sina kunder. Han om någon borde veta vilka strategier företag använder för att marknadsföra sina produkter. Vi frågade Erik, som också är djupt engagerad i frågan om hur konsumenter blir mer resistenta mot påverkansförsök, om hur man bör tänka för att bättre motstå företags strategier.

 
Erik_Modig-copy2.jpg
 
 

Vilka är de vanligaste elementen marknadsförare använder för att påverka oss till impulsköp?

De framhåller ett lågt pris eller olika priserbjudanden för att få det att verka som en bra deal. De erbjuder extra varor när vi ändå redan köper något – det är mycket lättare att säga ja när man ändå köper något annat. De gör det så enkelt och tryggt som möjligt att köpa, genom smidiga betalsätt, generösa returregler och påminnelser. De talar till oss när vi är som mest mottagliga, t ex när vi är hungriga, stressade eller oroliga.

 

“Vi vill så mycket – jag själv vill vara en bra pappa, partner, kompis, bror och kollega och i de försöken leds vi till en mängd olika typer av köp.”

 

Hur kan vi som konsumenter bli mer immuna mot denna typ av marknadsföring och minska vår andel av impulsköp?

Är varan värd vad den kostar? Det är det första du ska fråga dig själv. Väg in alla kostnader för hela betalningstiden – detta inklusive andra förbrukningsvaror som kan tillkomma, för att på så sätt göra ett korrekt val om varan faktiskt är värd det den kostar. Låt inte rabatter eller rea lura dig utan gör en ärlig bedömning vad varan är värd för just dig. Gör en bedömning av vilken användning du faktiskt kommer att ha av varan (var ärlig!) och räkna på om det verkligen är värt att köpa varan för just det syftet. Kanske det är bättre att hyra eller låna om din användning är låg?

Var ditt bästa jag. Se till att inte vara hungrig, stressad eller orolig när du ska ta köpbeslut. Försök att ta beslut när du känner dig som ditt bästa jag. Speciellt om det är större köpbeslut. Annars finns det risk att du tar ett beslut utifrån ett försök att kompensera något annat. Vi tenderar att köpa mer godis och onyttig mat när vi är hungriga, stressade eller haft en dålig dag på jobbet. Inget fel i det men försök att hålla det till mindre beslut.

 

”Jag tror att nyckeln till att få ordning på ekonomin är att få ordning på ens relationer till andra och till sig själv”

 

Som något av expert på ämnet – påverkas du överhuvudtaget något själv av dessa försäljningsknep?

Ja, självklart! Förmodligen i mindre utsträckning nu än tidigare och jag försöker hålla det till mindre beslut. Jag äter definitivt sämre mat när jag har det jobbigt på jobbet. Jag gör dock oftare en ärlig bedömning av vilket värde jag faktiskt kommer få ut av olika köp. Saker jag inte använder så mycket lånar eller hyr jag, eller köper färre/sämre versioner av. Saker jag verkligen använder mycket köper jag högre kvalitet av. Jag köper och har mycket färre kläder i garderoben nu men jag gillar varje klädesplagg.

Vad anser du är det största hindret till att människor inte lyckas förbättra sin privatekonomi även om de så vill?

För att vi vill så mycket annat också. Jag vet att jag själv också vill vara en bra pappa, partner, kompis, bror och kollega och i de försöken leder det till olika typer av köp. Därmed kanske viljan att vara andra eller sig själv till lags gör att ekonomin inte går ihop. Jag tror att nyckeln till att få ordning på ekonomin är att få ordning på ens relationer till andra och till sig själv. Jag och min fru satte ett tak på presenter till varandra. Jag och mina bröder kom överens om att ha våra brödraträffar i släktens sommarstuga istället för att resa som vi tidigare gjort. Det har gjort att de relationerna inte längre sätter press på min ekonomi. Se över vilka relationer som kostar pengar och se om det verkligen är pengar som är viktiga där. Kanske kan relationen vara lika bra eller till och med ännu bättre om man drar ner på pengarna men ökar på annat, kanske kvalitetstid och uppmärksamhet?

 

“Det finns så många som studerat om hur pengar kan ge dig så mycket glädje som möjligt.”


Slutligen, vad är ditt bästa tips för att få mer glädje av pengarna?

Som forskare måste jag i så fall tipsa om forskningen på området. För det finns många som studerat om hur pengar kan ge dig så mycket glädje som möjligt.

För det första handlar det om att lägga sina pengar på upplevelser istället för saker. För det andra att lägga pengar på saker som kan glädja dina nära och kära istället för att fokusera på dig själv. För det tredje att köpa många små tillfredsställelser istället för någon enstaka stor. Och slutligen, lita på andras tips och utvärderingar. Det som andra varit nöjda med tenderar att vara bättre även för dig.

Vill du få en bättre koll på din ekonomi? Kom igång här
Här kan du läsa mer om Erik Modig och hans forskning. 

 
Helena Månsson