Högst värdering ger inte högst slutpris

IMG_1922-1.jpg
 
 

Magnus Jonzon, kontorschef på Notar Södermalm, är en av Stockholms mest framgångsrika mäklare. Med 114 stycken annonser förra året till ett värde av nära en halv miljard är det få som har bättre koll. Tink har satt sig ner för att höra med honom vad som är viktigt att tänka på ute på Sveriges glödheta bostadsmarknad.

Om du fick ge en do och en don’t till en person som ska sälja sin bostad, vad skulle dessa vara?

Det första och viktigaste som don’t är att inte välja mäklare efter vem som ger dig högst värdering. Varje gång jag är ute och tittar på en lägenhet så är huvudpunkten värderingen. Det vill säga hur mycket jag som mäklare uppskattar värdet till. Detta blir i sin tur nästan alltid den avgörande faktorn för vilken mäklare man väljer. Eftersom det inte är vi som köper lägenheten är det dumt att gå på den informationen. Självklart är det viktigt att säljaren och jag delar uppfattning om vad den ska säljas för, men hade jag sålt hade jag inte frågat om värdering utan endast fokuserat på vem jag tror är bäst på att sälja och sen i steg två bestämma utgångspris.

Sedan som do: Om du väljer att anlita en mäklare, välj mäklare i god tid så att det inte blir stressigt i onödan och fel på grund av tidsbrist. Och använd din mäklare även under köpprocessen! Var dock varsam med dennes tid och använd mäklaren endast med de objekt som du är verkligen är intresserad av.

Vilken är enligt dig den största myten på bostadsmarknaden?

Den största myten enligt mig är det vanligaste uttrycket jag hör: Att lägenheter säljer sig själv.

Magnus-Jonzon-.jpg

 

Vill du se hur mycket pengar du lägger på boende och kolla om du kan minska det, ladda ner Tink här på iOS och här på Android.

Helena Månsson